Menu
• Indhold

Ibenholtfamilien

EbenaceaeIbenholtfamilien

Ibenholtfamilien - træ set nedefra

Familien rummer 2 slægter med op imod 500 arter. De fleste arter vokser i troperne (især i Malaysia).

Men på den nordlige halvkugle vokser nogle arter også i subtropisk og endda tempereret klima.

Det er en fornem familie, da kerneveddet hos diospyros-arterne er meget hårdt og derfor har været eftertragtet i umindelige tider.

Allerede på faraonernes tid brugte egypterne ibenholt, der er let at bearbejde. Desværre har jagten på det værdifulde træ været en væsentlig årsag til rydningen af store arealer med regnskov. Især tidligere blev alle de omkringliggende træer også ryddet, når man skulle fælde et ibenholt træ.

Ibenholtfamilien - 2 stk. gribebræt …

Farven på ibenholt kan variere fra helt sort til lyst. Sort ibenholt har altid været mest eftertragtet. Det kendes nok mest fra de sorte tangenter på et klaver/flygel. I det hele taget finder man ofte ibenholt på finere musikinstrumenter.

Et godt kakitræ er derfor en fornem ting i haven, da det samtidig kan give op imod 100 kg frugt om året.

Herfra er medtaget kaki og sharon (begge Diospyros kaki) og sort sapote (Diospyros ebenaster). Egentlig er sharon bare en forædling af kaki. Men mange vil opfatte den som en anden slags frugt og er derfor behandlet separat.

Udover de omtalte frugter, findes der også nogle arter, der har en lokal betydning.

Mabolo (Diospyros blancoi/discolor) er et 7-15 m højt træ, der stammer fra Filippinerne. Det har en vis udbredelse i Sydøstasien, men er også udbredt i Mellemamerika som et dekorativt træ. Frugten kan minde om sort sapote, men er dækket med gyldent brune hår. Det filippinske navn mabolo betyder faktisk 'behåret'. Dette bær bliver 5-12 cm langt og 8-10 cm i diameter.

Inde under det tynde skind er frugtkødet hvidt med 0-10 store frø. Frugtkødet er fast, tørt og snerper lidt, men har efter sigende en fin smag, hvis frugtstykkerne dryppes med lidt citronsaft. Frugten, der har en ubehagelig duft af ost, skrælles som et æble. Frugterne sidder ofte højt oppe i træerne. Blomsterne er smukke og hvide.

Smørfrugt (Diospyrus discora) ligner en stor kaki (indtil 15 cm) med rødt skind, men frugtkødet er hvidt og melet. Frugten er meget populær i Malaysia, men har aldrig rigtig fundet tilhængere andre steder.

Daddelblomme (Diospyros lotus) bruges meget i forædlingsarbejdet med kaki. Den stammer fra Kina, hvorfra den for længe siden blev bragt til Middelhavsområdet. Det indtil 4 meter høje træ får små grågule frugter på 1-2 cm. Frugten har et højere indhold af tannin (garvesyre) end kaki. frugten skal koges, før den kan nydes.

Persimmon (Diospyros virginiana) er kendt i Nordamerika, hvor den vokser og er værdsat nogenlunde som mirabeller herhjemme. Frugten ligner meget kaki, men er en anelse mere gulorange eller mindre rødlig.

Man bør lige være opmærksom på, at persimmon og daddelblomme er gamle danske (og engelske) navne for kaki. Det kan skabe en del forvirring, der dog bliver i familien.

Pomme d'or (Diospyros decandra) findes vild og dyrket i Thailand, Laos, Cambodia og Vietnam, hvor frugten er meget populær. Det franske navn betyder guldæble. Frugten er et rundt, gult bær på størrelse med en appelsin. Ved modenhed har frugten en meget kraftig lugt.

Arang (Diospyros diepenhorstii) kommer fra Indonesien, Malaysia og Filippinerne. Det 5-25 m høje træ får spiselige, men syrlige frugter. Frugten er omvendt oval eller pæreformet med en længde på 6-10 cm og en diameter på 5-6 cm. Den indeholder 8-16 frø.

Lolin (Diospyros lolin) findes kun på Molukkerne i Indonesien. Træet bliver 15-25 m højt. Den gule frugt har form og størrelse som en appelsin. Den indeholder 4-10 frø og har et melet og klistret frugtkød. Smagen minder noget om koge- og stegebananer. Den steges eller spises rå.