Menu
• Indhold

Ananasfamilien

BromeliaceaeAnanasfamilien

Ananasfamilien - rød frugt

Denne familie er temmelig stor og rummer ca. 2.000 arter fordelt på ca. 50 slægter.

Bortset fra en enkelt art, pitcairnia feliciana, der vokser langs Atlanterhavskysten i Senegal (Vestafrika), så kommer alle arterne fra Amerika. De fleste kommer fra tropisk Amerika, men enkelte arter vokser også i indtil varmt tempereret klima. Det kan så være højere oppe i Andesbjergene eller mod nord i det sydlige USA. Planterne er enten jordboende eller epifytiske. At de er epifytiske vil sige, at planterne vokser på en værtsplante uden at snylte på den.

Ananasfamilien - planter ved hav
Ananasfamilien - planter ved hav
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae
Ananasfamilien - små planter på …
Ananasfamilien - små planter på grene
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae

Familien er opkaldt efter en svensk læge, Olaf Bromelius. Der dukker til stadigehed nye arter op (eller snarere ned). Det skyldes at mange af familiens medlemmer lever denne epifytiske tilværelse højt oppe i regnskovens kroner. Her er de tilpasset et liv, hvor vand og næring ikke kan optages gennem rødderne. De bruges nemlig til at holde planten fast på træets grene. Rødderne udskiller en slags kit, der klæber rødderne fast til barken. Vand og næring optages i stedet gennem bladene, der oftest er lange og sværdlignende. Optagelsen sker via nogle specielle grupper af celler, kaldet skjoldhår. Støv fra luften samt kvælstof fra tordenvejr udgår derved en stor del af næringen udover regnvand. De fleste planter i familien er udprægede sukkulenter det vil sige, at de opbevarer en saftreserve i plantedelene. Nogle af epifytterne samt de jordboende planter har endnu en snild måde at opbygge en vandreserve på til tørre tider. Deres blade er kransstillede og brede, så de tilsammen danner et kræmmerhus. I denne tragtform dannes en lille 'sø' ved regnvejr. I tørtiden kan plantens blade så drikke af søen ved hjælp af skjoldhårene.

Ananasfamilien - plante på gren
Ananasfamilien - plante på gren
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae
Ananasfamilien - 2 kræmmerhuse
Ananasfamilien - 2 kræmmerhuse
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae

Man kan efterhånden købe en hel sværm af forskellige bromelier herhjemme som stueplanter. Mange er svære at holde i live i længere tid. Det skyldes, at køberen ikke får en medfølgende forklaring om plantens levevis. Ind imellem skal tragtformede planter have et skvæt vand i tragten, som planten kan drikke af. Det må helst ikke være vand fra hanen, da det mange steder i Danmark indeholder kalk. Det stammer fra jordbunden og findes ikke i regnvand. Man bør derfor indsamle regnvand til tragten eller koge ledningsvandet forinden. Epifyter som Tillandsia har ingen tragt. Her må man bruge en forstøver med dette vand. Bromelier skal ligesom kaktus ikke have så meget vand og næring som almindelige potteplanter. En del af året skal bromelierne vokse fugtig og varmt. Det er svært at leve op til i hjemmene og heller ikke ønskeligt. Derfor vil mange bromelier trives bedre i et opvarmet væksthus.

Stueplanterne er populære, fordi både blade og blomster kan være yderst farvestrålende. Flammesværd eller flueesmækker (Vriesia), Guzmannia, havreblomst (Bilbergia), lanseroset (Aechmea) og vandsamler (Nidularium) er nogle af de længst kendte potteplanter herhjemme. Guatemala har også i flere år leveret små arter af Tillandsia, der er limet fast på et stykke træ eller andet.

Der findes nogle besynderlige planter i familien. På telefontråde i hele tropisk Amerika hænger små kugler, som ligner græstotter. Her vokser plantens stængel rundt om wiren, så planten til sidst ikke kan rives løs fra tråden. Spansk mos (Tillandsia usneoides) blev tidligere brugt i såkaldte krøluldsmadrasser som fyld. Her hænger planten tilfældigt på et træs gren. Plantens stængel vokser konstant og sætter nogle sparsomme blade ud til siden. På et tidspunkt er stængelen blevet så lang, at vinden til sidst vil ruske stængelen over. Hvis dette stykke bliver opfanget af en anden gren, kan stængelen fortsætte sin vækst der. Nogle træer kan på denne måde være overhængt med dette grågrønne løv. På spansk hedder planten barba vieja. Det betyder nogenlunde, gammel mands skæg. Stænglerne bruges meget som julepynt i Mellemamerika, hvor det jo er ganske svært at få fat i gran-grene.

Ananasfamilien - 2 totter på tråde
Ananasfamilien - 2 totter på tråde
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae
Ananasfamilien - grålig filt
Ananasfamilien - grålig filt
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae
Ananasfamilien - træ med skæg
Ananasfamilien - træ med skæg
Navn: Ananasfamilien Latinsk navn: Bromeliaceae
Ananasfamilien - ananas på plante

Det er blandt de jordboende planter, at man skal finde spiselige frugter. Herhjemme kan man købe ananas som potteplante. Det er dog sjældent den rigtige ananas (Ananas comosus), men Ananas bracteatus. Der er sorter af denne art, som dyrkes i det små på New Zealand samt Brasilien (hvor den kaldes carauatá).

Af de jordboende planter udvindes ofte fibre, der kan bruges til alt fra finere klæde (selv lommetørklæder) til tovværk. Disse planter skal helst vokse skyggefuldt, så bladene bliver så lange som muligt. Man kan derfor ikke have dyrkning af spisefrugt på sådanne planter, da frugterne kræver fuld sol for at udvikle smag.

Ananasfamilien - ananas på plante

Det er kun ananas, der har fået en omtale fra denne familie. Herunder er omtalt nogle af de sorter, der også dyrkes: babyananas og Victoria ananas. Der er dog et par enkelte arter, som lokalt spises:

Ananasfamilien - 3 lange frugter

Ananas ananasoides leverer en spiselig pulp. Den findes i vild tilstand i Brasilien, Guyana og Venezuela. Planten har en stor modstandsdygtighed, som man har forsøgt at overføre til slægtningen comosus. Frugterne er meget mindre end babyananas og varierer i udseende fra sted til sted.

Ananasfamilien - mærkelig frugt

Pinuela fås fra hele 4 arter. Bromelia chrysantha vokser i Sydamerika, Bromelia karatas i hele tropisk Amerika og Bromelia trianae. Bromelia pinguin vokser i Caribien, hvor den også kaldes pinguin. Det er den mest kendte pinuela. Det hvide frugtkød minder i smagen om ananas. Frugterne bliver indtil 10 cm lange og sidder i grupper på aksen. De er ikke sammenvoksede (som ananas), men enkeltfrugter. Frugterne indeholder flere sorte frø.

Øvrige frugter fra denne familie er Aechmea hoppii, pita (Aechmea magdalenae) og chupón (Greigia sphacelata).